De beste bijbaan voor een zorgstudent!
Een vakantiebaan in de ouderenzorg, hoe leuk is dat? Heel leuk! Vindt Rozemarijn. Zij is in de zomer van 2023 begonnen als vakantiekracht bij De Speulbrink in Vaassen. Hier werkt ze nu nog steeds als flexpert. Ze doet hiernaast de BOL-opleiding tot VIG, maar stapt in september 2024 over naar de BBL-variant.
In de ouderenzorg kun je mensen écht leren kennen
“Ik wilde een beetje bijverdienen en praktijkervaring op doen. Na een aantal stages wist ik zeker dat ik de ouderenzorg in wilde, daarom ben ik gaan kijken welke zorgorganisaties het meest dichtbij mijn huis waren. Zo ben ik bij Viattence terecht gekomen. Na een sollicitatie via de website kon ik beginnen als vakantiekracht.
Nu ik bij Viattence werk, weet ik nog zekerder dat ik in de ouderenzorg wil werken. Hier ligt mijn hart. Ik vind het heel gezellig met ouderen, ze hebben ontzettend veel levenservaring en houden ervan dit met je te delen. Ze hebben ook altijd goede tips en je kunt veel van ze leren als persoon. Daarbij zijn ze zelf altijd dankbaar voor wat je voor ze doet.
Ik heb tijdens een stage ook in de gehandicaptenzorg gewerkt, maar hier kon ik persoonlijk weinig connectie maken. Ook heb ik in het ziekenhuis stage gelopen, maar dit vind ik veel te veel 'drama'. Je bent constant aan het rennen en hebt weinig contact met mensen. De mensen liggen er vaak maar kort. In de ouderenzorg is dit heel anders, daar kun je de mensen beter leren kennen.
Op mijn eerste werkdag ben ik erg vriendelijk ontvangen. Ik hoorde er direct bij en was echt één van de collega’s. Part of the team. Tijdens mijn vakantiewerk als woonassistent deed ik vooral activiteiten met de ouderen, zoals een spelletje Rummikub of een wandeling naar de ijssalon. Ik deed wat de ouderen leuk vonden om te doen en ondertussen hoorde ik hun verhalen aan en vertelde ik ook over mezelf. De ouderen zijn heel nieuwsgierig naar school, hoe ‘alles’ nu anders gaat dan vroeger. Ook stellen ze altijd de bekende technische vragen. ‘Kun je nog even naar mijn televisie kijken?’. Ze kijken tegen jongeren op omdat zij veel verstand hebben van nieuwe dingen.
Ook als persoon groei ik in de ouderenzorg. Er was een mevrouw die altijd tegen mij bleef herhalen dat ik sterk in mijn schoenen moet blijven staan, ‘Je moet doorzetten, hoe moeilijk het ook is. Je moet niet opgeven.’ Zij heeft mij echt gestimuleerd. Het is haar ook gelukt om door te zetten en oud te worden, dan kan ik dat ook.”
Ik wil echt bij Viattence blijven
Je gaat van BOL naar BBL, waarom? “Ik vind werken leuker dan leren. Helemaal nu ik zeker weet wat ik wil doen, wil ik lekker gaan werken. Mijn school heeft een speciale route voor mij gemaakt waardoor ik binnen een jaar klaar kan zijn. Ik hoop dat ik bij de Speulbrink aan de slag mag. Of een andere woonzorglocatie van Viattence natuurlijk. Ik weet namelijk ook zeker dat ik bij Viattence wil blijven. Viattence is een heel persoonlijke en open organisatie. Je wordt bij veel dingen betrokken en van belangrijke dingen op de hoogte gehouden. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden en de ouderen staan écht op nummer 1 bij Viattence.
Als zorgstudent kun je het beste starten in de ouderenzorg
Waarom zou jij andere studenten van jouw opleiding aanraden om ook vakantiewerk bij Viattence te doen? “Dat is niet zo moeilijk. Als je begint in het ziekenhuis, ga je eerst de schoonmaak in. Dan kun je beter starten in de ouderenzorg. Hier draag je direct bij en hier is de hulp ook het meest nodig. Zodra je begint, zul je merken dat het contact met ouderen heel erg leuk is. Veel studenten hebben het idee dat het werken met ouderen een beetje vies is, maar dit is helemaal niet waar. Ze zijn juist heel schoon en ook gezellig. En wat is het verschil met het ziekenhuis? Daar zorg je toch ook voor mensen? Iedereen is een persoon, iedereen wordt ouder. In het ziekenhuis zit de uitdaging na en tijdje vooral in de verpleegtechnische handelingen en kun je je specialiseren in één ding. In de ouderenzorg ligt de uitdaging in het inleven in de mensen en hoe je zo goed mogelijk met ze om kunt gaan.”
Het verdient goed
En waarom zouden jongeren zonder zorgopleiding bij Viattence gaan werken? “Het verdient goed. Daar gaat het toch vaak om. Maar ook om de gezelligheid en de levenservaring van de ouderen. Ik denk dat het ook goed is om te vertellen dat je er niet alleen voor staat. Ik dacht eerst ook: ‘kan ik dat al wel, kan ik goed genoeg begeleiden en ook nog voor meerdere ouderen tegelijk zorgen?’ Er is altijd ondersteuning. Ik werkte veel met een andere jongen die ook vakantiewerk deed. Je kunt ook bijvoorbeeld met een vriend of vriendin vakantiewerk bij Viattence gaan doen. Je zult niet altijd tegelijk ingepland kunnen worden, maar dan doe je het wel samen. De ouderen lieten mij ook direct op mijn gemak voelen en ontvingen me met open armen. Ze zeiden ook allemaal dat ze me graag wilden helpen.”
Het is goed te combineren met school en privé
Rozemarijn werkt nu als flexpert. Dit betekent dat ze een 0-uren contract heeft en flexibele uren werkt. “Ik werk geen vaste dagen. In een app kan ik de openstaande diensten zien en mij hierop inschrijven. Als ik niet wil of kan werken, dan hoeft dat ook niet. Als je elke zaterdag moet werken, voelt het als verplichting. Nu heb ik een heel groot stuk vrijheid. Ik kan het goed combineren met school en andere dingen. In het begin voel je je soms wel een buitenstaander, omdat je telkens nieuw op een afdeling komt. Hoe vaker je werkt, hoe meer je wordt betrokken. En je leert er heel veel van. De ene keer werk ik op een afdeling met meer psychische problemen, de andere keer werk ik met mensen met lichamelijke problemen en doe ik meer verpleegtechnische handelingen. Je leert veel mensen kennen en ziet veel ziektebeelden. Op school herken je dit weer in wat je leert en dan kun je dat weer toepassen in je werk.”
Door zorgtechnologie krijgt je tijd voor een praatje
Hoe zie jij de toekomst van de ouderenzorg? “Door de vergrijzing zal het wel zwaarder worden en zal er meer druk zijn. Daarom is het des te belangrijker dat er meer mensen helpen, zoals vakantiekrachten. Ik hoop dat er snel meer zorgtechnologie wordt ontwikkeld waardoor dingen sneller gaan. Als je namelijk sneller dingen kunt doen, heb je meer tijd om ook een praatje te maken en wordt het makkelijker voor jezelf. Op school krijgen we speciale lessen waarin we leren grenzen te stellen, want het is best moeilijk om nee zeggen in de zorg. Dit is wel nodig als je zelf gezond wilt blijven. We krijgen nog geen lessen in probleemoplossend denken en hoe we bijvoorbeeld mantelzorgers en vrijwilligers meer kunnen betrekken, zodat wij ons meer op de vakkundige zorg kunnen richten. Dat is nog wel een leerpunt voor de school denk ik.”
Wil jij ook vakantiewerk doen bij Viattence?
Ben je enthousiast geraakt door het verhaal van Rozemarijn en wil jij je ook inzetten voor ouderen én lekker te verdienen? Bekijk dan hier de actuele vacatures!