Dag van de mantelzorger - Wiesje Heeringa
“Samen met mijn drie broers probeer ik met liefdevolle aandacht ervoor te zorgen dat mijn vader een zo goed mogelijk leven heeft. Mijn vader is 90 jaar en woont in Joure, Friesland”, vertelt Wiesje Heeringa, Raad van Bestuur van Viattence. Ik ben met haar in gesprek over het onderwerp mantelzorg, met het oog op de Dag van de Mantelzorg op donderdag 10 november aanstaande.
Wiesje legt uit: “Eigenlijk vind ik ‘mantelzorg’ een lastig woord. Je houdt van iemand, dus dan doe je dit toch gewoon? Door de term klinkt het alsof je een functie hebt, terwijl voor mij de relatie tussen twee personen centraal staat. Dààr gaat het om! Ik heb er veel waardering voor hoe veel mensen zorg hebben voor elkaar.”
Mijn broer wordt gebeld als de klok kapot is, ik krijg een belletje er iets mis is met de steunkousen
Sinds mijn vader is verhuisd naar een woonzorgcentrum, is de zorg die mijn broers ik aan hem verlenen veranderd. Voorheen was onze ondersteuning érg veelomvattend: we gingen mee met een bezoek aan de huisarts, checkten eventjes het eten, deden boodschappen en ga zo maar door. Sinds mijn vader in het woonzorgcentrum woont, bezoeken we hem enkele keren per week en beoordelen we ter plekke wat nodig is. Ik doe mijn vaders financiën, lees samen met hem de post door die hij ontvangt, doe af en toe een boodschapje, ga met hem naar het ziekenhuis en rijd met hem door het land voor een dagje uit.”
Ik vraag Wiesje wat deze zorg voor haar vader betekent. Daarin in ze duidelijk: “Goed contact met zijn kinderen, kleinkinderen en schoonkinderen is nu een van de belangrijkste waarden in zijn leven. Hij is ook erg tevreden over de zorg van de medewerkers. Ook de medewerkers van het woonzorgcentrum zien dat hij erg blij is met het contact met mijn broers, mij en verdere familie.”
“Wist je dat mijn vader voor ons allemaal een ‘onderverdeling heeft?’, lacht Wiesje. “Mijn broer wordt gebeld wanneer de klok of een ander apparaat niet naar behoren werkt. Ik ben Chef Zorg, dus ik kan een belletje verwachten wanneer er iets mis is met de steunkousen, gehoorapparaat of als er iets geregeld wordt met de zorg!”
Liefdevolle zorg
Ik ben blij dat ik iets voor mijn vader kan betekenen en samen met mijn broers ervoor kan zorgen dat mijn vader een bepaalde mate van zelfstandigheid en regie kan behouden. Omdat ik zelf een zorgachtergrond heb, kan ik ook goed ondersteunen met bepaalde praktische handelingen. Erg waardevol. Ik heb gezien hoe goed mijn vader voor mijn moeder heeft gezorgd vlak voordat ze overleed. Die liefdevolle zorg wil ik nu, 23 jaar later, ook aan mijn vader kunnen verlenen op zijn hoge leeftijd!
Ik probeerde altijd al te begrijpen wat het betekent om van thuis naar een woonzorglocatie te verhuizen. Nu mijn vader recentelijk is verhuisd naar het woonzorgcentrum voel ik het veel beter. Ook snap ik nóg beter hoe belangrijk het is om liefdevolle zorg van familie, kennissen en naasten te mogen ontvangen, om op hen te kunnen vertrouwen in een situatie waarin alles anders wordt.