Contrast

Dag van het werkplezier in de zorg

Op 31 januari is het de nationale dag van het werkplezier in de zorg. Naast het bieden van een waardevolle dag voor de ouderen in onze dorpen is het werkgeluk van alle collega's ontzettend belangrijk binnen Viattence. We vinden het belangrijk om stil te staan bij wat iemand werkgeluk geeft en hoe Viattence hieraan kan bijdragen. Bijvoorbeeld door het verhogen van je vakkundigheid, je het vertrouwen en de vrijheid te geven om vindingrijk te zijn en natuurlijk door een warme verbinding tussen collega's en cliënten. Maar ook door te kijken naar een goede werk-privé balans. Want alleen als jij gelukkig bent, geef je dit weer door aan anderen.

Op deze nationale dag vroegen we daarom een aantal collega's naar hun werkgeluk. Wat geeft je werkplezier, wanneer ben jij gelukkig tijdens je werk en wie is essentieel voor jou werkgeluk?

Arjanne Keizer - huishoudelijke hulp (Thuiszorgteam Vaassen)

Wat geeft jou werkplezier bij Viattence?

Het werk heeft mij voldoening en plezier, omdat ik er voor de cliënten kan zijn door hen te helpen in het alledaagse, en dat ik het kan combineren met mijn gezin en er dus ook voor hen kan zijn.

Op welke momenten ben jij écht gelukkig tijdens je werk?

Als de kleine dingen die ik doe, zo groot zijn voor de cliënt. De waardering, het luisterend oor te zijn, dat doet me dan goed. Als er op een gegeven moment zo'n band ontstaat, dat er mooie en diepe gesprekken komen, dat het vertrouwen geeft, dat maakt mij echt wel gelukkig.

Wie zijn essentieel voor jouw werkgeluk?

De cliënten zeker, en het fijne is dat er in overleg zoveel mogelijk is. Doordat dit werk is, wat je alleen doet, spreek je weinig collega's, maar met vragen of dingen die je wilt delen, kun je ook bij hen terecht.

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij hebt gekozen om te werken in de zorg?

Door een samenloop van omstandigheden, kwam het zo op mijn pad, dat ik een baan vond als huishoudelijke hulp bij mensen thuis, waar ik nog steeds geen spijt van heb. Het contact met oudere mensen, blijft iets wat mij trekt. Het er zijn voor de ander, juist in het kleine, maakt me dankbaar.

Kim Vinke - Logopedist (Viattence Vitaal)

Wat geeft jou werkplezier bij Viattence?

Mijn werkplezier bij Viattence wordt gegeven door de mogelijkheden binnen de organisatie. Ik kan mijn eigen dagen indelen wat mij een gevoel van vrijheid geeft. Daarnaast is Viattence een warme organisatie waar je je direct welkom voelt.

Op welke momenten ben jij écht gelukkig tijdens je werk?

Ik voel me echt gelukkig, en dit klinkt als een cliché, wanneer ik een cliënt kan helpen. Dit kunnen de grotere communicatievraagstukken zijn, maar ook het geven van een slikadvies waarbij maar een kleine aanpassing gedaan hoeft te worden om het comfort van de cliënt te vergroten. Of de groei die zichtbaar is wanneer een cliënt met woordvinding problemen ten gevolge van afasie zich na veel inzet en hard werken beter kan uiten!

Wie zijn essentieel voor jouw werkgeluk?

Ik merk in de korte tijd dat ik hier werk dat niet alleen mijn directe collega's binnen de vakgroep, maar ook de collega's van Vitaal, de zorg en de ondersteunende diensten een belangrijk onderdeel uitmaken van mijn werkgeluk.

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij hebt gekozen om te werken in de zorg?

Ik wist op de middelbare school al snel dat ik wilde werken met mensen. Ik houd van het contact dat je hebt met de mensen wanneer je werkt in de zorg: het is afwisselend, waarbij je niet altijd alleen als logopedist vakinhoudelijk, maar ook écht als therapeut optreedt.

Stefan Kersing - Business Controller (Ondersteunende Diensten)

Wat geeft jou werkplezier (bij Viattence)?

Wat mij werkplezier geeft, is om samen met andere collega’s binnen ons cluster of de ondersteunende diensten ervoor te zorgen dat de regiomanagers, teamcoaches en andere collega’s binnen het primaire proces in control zijn. Dit draagt bij aan de continuïteit van Viattence, waardoor we onze cliënten de zorg kunnen blijven geven die ze verdienen. Naast de maatschappelijke betrokkenheid die gepaard gaat met het werk bij Viattence haal ik mijn werkplezier ook gewoon uit kleine dingen, zoals het dagelijkse praatje of dolletje bij de koffieautomaat.

Op welke momenten ben jij echt gelukkig tijdens je werk?

Werkgeluk ervaar ik op het moment dat ik een collega echt heb kunnen helpen met een (financieel) vraagstuk en zo van toegevoegde waarde kan zijn. Als controller sta ik niet iedere dag op locatie tussen de collega’s van het primaire proces (de zorg), maar zo hoop ik wel indirect mijn steentje te kunnen bijdragen aan een waardevolle dag voor onze bewoners en tevreden medewerkers bij Viattence. Ook ervaar ik werkgeluk als ik merk dat ik groei in mijn rol en een bepaalde ontwikkeling doormaak, iets dat goed past in de lerende cultuur binnen Viattence.

Wie is essentieel voor jouw werkgeluk?

Binnen de ondersteunende diensten gaat iedere collega in principe uit van zijn of haar vakkundigheid en expertise. Om samen het primaire proces goed te kunnen ondersteunen, is het echter belangrijk om in verbinding te staan met elkaar. Het contact met directe collega’s binnen ons cluster, adviseurs van andere disciplines en met de regiomanagers en teamcoaches binnen het primaire proces is niet alleen essentieel voor deze verbinding, maar ook voor mijn werkgeluk. Als ik op een van onze woonzorglocaties ben, dan haal ik mijn werkgeluk ook uit het feit dat er goed wordt gezorgd voor onze bewoners, de mensen waar het uiteindelijk om draait.

Anouk Broekers - Leerling Verzorgende IG (Leerwoongroep Turfhorst)

Wat geeft jou werkplezier (bij Viattence)?

Wat mij werkplezier geeft binnen Viattence zijn mijn collega's. Ik vind het ontzettend fijn om samen te werken met mijn collega's, zo kunnen we goed op elkaar inspelen en kunnen we elkaar helpen waar nodig. Wat mij ook werkplezier geeft, zijn natuurlijk ook de bewoners waar ik voor zorg, de dankbaarheid die je terugkrijgt is heel fijn en maakt het werken fijn.

Op welke momenten ben jij echt gelukkig tijdens je werk?

Ik ben echt gelukkig tijdens mijn werk als de bewoners tevreden zijn over de zorg die ik ze verleen. Dat ze je bedanken voor alle goede zorgen, de dankbaarheid die je elke dag weer krijgt, de lieve woorden en de knuffels die ze je geven. Op zulke momenten ben ik écht gelukkig tijdens mijn werk.

Wie is essentieel voor jouw werkgeluk?

Mijn collega's zijn zeker essentieel voor mijn werkgeluk. Als je fijne collega's hebt waar je goed mee kan samen werken, komt dit mijn werkgeluk zeker ten goede. Ook hier horen de bewoners ook weer bij, ook zij zijn zeker van belang voor mijn werkgeluk. Voordat ik aan mijn vorige opleiding begon (MZ), heb ik mijzelf gezworen dat ik nooit in de ouderenzorg wilde werken. Dit kwam omdat mijn opa is overleden toen ik 15 was. Hij heeft een week in het verzorgingstehuis gelegen en is daar overleden. Mijn opa had ook dementie. Hierdoor vond ik de ouderenzorg erg confronterend. Toen ik 17 was ben ik toch vakantiewerk gaan doen binnen Viattence, mijn broer werkte hier destijds ook en van hem moest ik het op zijn minst proberen. Ik ben blij dat ik die stap heb gezet, want voor mij is het nu echt het mooiste beroep wat er bestaat. Ik had dus nooit gedacht dat ik het zo leuk en fijn zou vinden. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van en ben onwijs gelukkig dat ik de stap naar de ouderenzorg heb gezet.

Ik ben samen met mijn hond Kay ook onderdeel van het aaihondenteam binnen Viattence. Dit doe ik nu z'n 2 jaar. Ik vind het onwijs leuk om te doen. De vrolijkheid van de mensen, de verhalen die naar boven komen door de hond, de nabijheid die Kay de mensen kan bieden, maar ook troost op bepaalde momenten, wandelingen met bewoners buiten en samen de aaihond uitlaten. De liefde die een dier kan geven, is niet in woorden uit te drukken. Ook dit is een groot onderdeel van mijn werk binnen Viattence en hier ben ik ook zeker heel trots op dat ik dit samen met mijn hond kan en mag doen. 😉

Quinty Mohlmann - Contactverzorgende (Thuiszorgteam Vaassen)

Wat geeft jou werkplezier bij Viattence?

Wat mij werkplezier geeft, is ten eerste mijn fijne team met collega's en het ondersteunen van de cliënten met dit team. Om er samen met mijn collega's voor te zorgen dat de cliënten zo goed mogelijk hun eigen ding kunnen blijven doen, met goed wat humor. Dat vind ik zelf belangrijk, maar houdt het ook gezellig binnen het team. Ik werk graag samen. Ook al werk je in de thuiszorg vaak alleen, ik kan altijd op mijn collega's rekenen en andersom ook. Ik vind het verder fijn dat elke dag iets anders te bieden heeft. Je weet nooit wat je te wachten staat en dat geeft uitdaging in het werk.

Welke momenten ben jij echt gelukkig tijdens je werk?

Ik ben het gelukkigst door wat te betekenen voor mijn collega's en cliënten. Ik vind het belangrijk om uit te gaan van wat iemand wél kan, in plaats van wat iemand niet kan. Als dit dan ook lukt, ben ik echt gelukkig. Het mooie aan de zorg is dat dit in mijn geval vaak zo is. Wanneer een client zegt: "wat fijn dat je er bent", dan is mijn dag eigenlijk al goed. Ik merk dat het vaak gaat om de kleine dingen die het werk zo mooi maken.

Wie is essentieel voor jouw werkgeluk?

Mijn collega's en cliënten maken toch echt veel uit voor mijn werkgeluk. Het hebben van een team waarin je kunt zeggen wat er goed/fout gaat vind ik heel belangrijk. Hierdoor blijft het team niet alleen scherp, maar blijven onenigheden ook uit de lucht. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, zodat iedereen binnen mijn team met plezier naar het werk gaat. Mijn cliënten zijn ook essentieel, omdat zij het grootste deel van mijn werk zijn. Het gaat dan niet over de band die je met ze hebt, maar puur het ondersteunen van hen en de waardering die ik krijg. Het geeft mij een goed gevoel om te bedenken dat ik iemands dag beter heb gemaakt, of bijvoorbeeld het luisterende oor heb kunnen zijn wat zij op dat moment nodig hadden.

Wat heeft ervoor gezorgd dat ik heb gekozen voor de zorg?

Mensen helpen is iets wat ik graag doe. Ik wil graag iets betekenen voor iemand met het werk dat ik doe. Ik vind het mooi dat ik voor iemand diegene kan zijn, waardoor zij hun leven nog kunnen indelen hoe zij dit graag zouden willen. Ook het contact met de mensen en het uitdagende vind ik erg leuk aan de zorg. Mijn oma werkte vroeger in de zorg. Als kind ging ik altijd mee met opa na school om haar op te halen als zij vrij was. Mijn oma was altijd een voorbeeld voor mij. Ik dacht altijd: als ik later ook mocht gaan werken, wilde ik ook zoals oma worden. Dit is ook altijd zo gebleven, de keuze voor de zorg was dus niet heel moeilijk.

Saskia Huige - Verzorgende IG (De Nieuwe Antoniehof)

Wat geeft jou werkplezier (bij Viattence)?

Dat je elke keer met andere collega's aan het werk bent. Dat je met de bewoners kunt lachen. Ik werk bij kleinschalig, waardoor je steeds dezelfde bewoners de zorg geeft en de bewoners goed kent.

Op welke momenten ben jij echt gelukkig tijdens je werk?

Als de diensten opgevuld zijn, met collega's gekkigheid hebt, welzijn kunt geven aan de bewoners.

Wie is essentieel voor jouw werkgeluk?

Collega's op de werkvloer.

Wil jij ook met veel plezier naar je werk?

We hopen natuurlijk dat je enthousiast bent geworden van de mooie verhalen van Arjanne, Kim, Stefan, Anouk, Quinty en Saskia. De vertrouwde en vakkundige zorg die zij leveren aan de ouderen en de waardering die ze hiervoor terug krijgen. Direct of indirect. Maar ook de gezelligheid en de verbondenheid die ze ervaren met collega's.

Wil jij ook hetzelfde werkplezier ervaren? En aan de slag in een organisatie waar dit werkplezier als belangrijke basis wordt gezien? Kom dan eens kennismaken! We zijn altijd op zoek naar nieuwe talenten die graag een bijdrage willen leveren aan een waardevolle dag voor de ouderen. Je vindt onze vacatures hier.

Cookie instellingen

Onze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring. Wilt u de website bezoeken en cookies accepteren?
Lees ons privacy beleid.