Leerwoongroep Turfhorst
Leren met volop aandacht voor bewoner én student
Een woongroep met twaalf bewoners, gerund door zeventien studenten, die leren voor de functies van helpende en verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). Dat is de praktijk in de leerwoongroep op Viattence locatie Turfhorst in Wezep. Deze manier van zorg verlenen is een pilot, die loopt sinds 1 januari 2020. Nu al geven betrokkenen aan dat het prettig en goed werkt. “Op deze manier leren de studenten sneller en beter, plus de bewoners hebben meer handen aan het bed.”
De zeventien studenten zijn BBL’ers, oftewel hun opleiding is een combinatie van werken en leren. Ze werken vier dagen in de week bij Viattence en hebben een dag in de week les van docenten van de ROC’s Deltion en Landstede. Niet op school, maar in lokalen op Viattence locatie De Speulbrink. De studenten zijn geselecteerd op het vermogen om zelfstandig te werken, maar kunnen op ieder moment van hun dienst een beroep doen op hun VIG-coach, die de supervisie heeft.


Coach
Bertha Witzand is een van de VIG-coaches van Viattence. Zij vertelt enthousiast: “Ik heb eerder ook studenten begeleid, op de ‘traditionele’ manier. Vaak was het zo dat de student dan in de ene ruimte aan het werk was en ik in de andere. Als er iets was, kwam de student met me overleggen. Nu ben ik er puur en alleen om de studenten te coachen; ik heb zelf geen zorgtaken. Daardoor leren de studenten sneller en beter. Ze leren overigens ook van elkaar. Een tweedejaars kan prima iets uitleggen aan een eerstejaars”, zegt Witzand.“En omdat er zo veel studenten rondlopen, hebben de bewoners meer handen aan het bed. Ook is er meer tijd om even wat leuks te doen. Samen koffiedrinken, samen eten, een boodschap doen of naar de dierenweide wandelen”, zegt Liesbeth den Oude, teamleider bij Viattence. VIG-coach Bertha Witzand is zelf ook bijgeschoold, om de juiste begeleiding te kunnen bieden aan haar nieuwe vakgenoten. “Daardoor ben ik bewust geworden van hoe ik leer en hoe anderen leren. De een leert anders dan de ander. Ik ben een doener. Een ander is misschien een denker, beslisser of dromer. Ik heb geleerd hoe met die verschillende types om te gaan.”
Omdat er zo veel studenten rondlopen, hebben de bewoners meer handen aan het bed. Ook is er meer tijd om even wat leuks te doen. Samen koffiedrinken, samen eten, een boodschap doen of naar de dierenweide wandelen.
Liesbeth den OudeAandacht
Dankzij de uitgebreide tijd en aandacht die de coaches de studenten kunnen geven, wordt iedereen helemaal opgeleid volgens de principes van Viattence: aandacht, warmte, betrokkenheid, zorg (AWBZ). “Natuurlijk hebben we in ons achterhoofd de protocollen. Maar als een nieuwe student zegt: ‘een bewoner moet eerst wassen en aankleden en mag dan pas naar het ontbijt’, dan zeg ik: ‘wat vind jij belangrijk, dat we het allemaal doen ‘zoals het hoort’ of dat een bewoner zijn eigen manier van leven heeft, die bij hem of haar past?’”, illustreert Witzand de visie van Viattence. Ook als studenten vakinhoudelijke vragen hebben, neemt de VIG-coach alle tijd. “Elke dag stel ik de vraag, ‘wat is voor vandaag jouw leervraag’? Dan spreken we af dat ik mee kijk bij datgene waar de vraag over gaat”, zegt Witzand.Deze pilot wordt in april voor het eerst geëvalueerd. “De verwachting is dat we doorgaan met deze manier van werken. We hebben nu al positieve berichten gehoord van de cliëntenraad. En in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen is dit ook goed; het is een oplossing voor tekorten in de zorg. Het zou dus zomaar kunnen dat we in de toekomst meer van zulke leerwoongroepen starten”, aldus Den Oude.
Contact
Meer weten over de leerwoongroep van Viattence? Neem contact op met teamcoach Annet Warning via 06-48219313.