60 jaar De Speulbrink - In gesprek met Verpleegkundig Specialist Wilma Schouwstra
In mei 2023 bestaat De Speulbrink in Vaassen 60 jaar. In aanloop naar twee feestelijke middagen op 25 en 26 mei, spraken we met diverse collega’s over De Speulbrink. Wat maakt het werken leuk, wat zijn de uitdagingen, leuke anekdotes… Lees je mee?
Wilma Schouwstra is sinds februari 2022 Verpleegkundig Specialist binnen het team van Viattence Vitaal. Ze verleent samen met een psycholoog en een collega van de afdeling medische zorg bij drie afdelingen van De Speulbrink. Een leuk nieuwtje dat ze aan het begin van het gesprek met ons deelt: “ik kom net als de Speulbrink uit 1963, dus ook ik word dit jaar 60 jaar!”
Van het ziekenhuis naar de ouderenzorg
Wilma heeft 36 jaar in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn gewerkt. Ze heeft haar opleiding in Zwolle gedaan en is daarna als verpleegkundige, teamleider en diabetesverpleegkundige aan de slag gegaan. Nog niet zo lang geleden heeft ze de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd vanuit de wens om breder zorg te verlenen in plaats van specialistisch zoals bij diabetes.
Maar waarom na 36 jaar de overstap naar de ouderenzorg? “Ik heb al veel met ouderen gewerkt en ook oud collega’s vertelden me over hun positieve ervaringen. Daarnaast wilde ik graag bij een kleine organisatie werken waar mensen elkaar kennen. De Speulbrink kende ik al via de contacten die ik vanuit mijn vorige functies met hen had.
Ondanks mijn ervaring met ouderen, is de ouderenzorg - en dan met name het geriatrische gedeelte - erg uitdagend. Hiermee bedoel ik het gedag van ouderen met dementie. Door kleine stapjes te zetten hopen we winst te behalen. Dit doen we met elkaar. Niet alleen de zorg, maar ook met de mantelzorgers. Soms lukt dit wel, maar soms ook niet. Een groot deel van mijn werk bestaat ook uit palliatieve zorg. Dit vind ik een heel mooi proces om samen iemands leven tot een mooi einde te laten komen.
Mensen hebben écht oog voor elkaar
Ik zou anderen deze functie van Verpleegkundig Specialist in de ouderenzorg ook zeker aanraden vanwege de taakinhoud, de zelfstandigheid in de functie, dat je regiebehandelaar ben met daarbij ondersteuning van de Specialist Ouderenzorg en dat je onderdeel bent van team van medisch specialisten en hiermee interdisciplinair werkt. Primair moet de doelgroep je natuurlijk wel liggen.
Ik ben op een positieve manier verrast door de mensen die hier werken. Ze hebben allemaal aandacht voor elkaar, ze zijn met elkaar verbonden. Het is druk, maar ze zien elkaar. Letterlijk zien. In het ziekenhuis is dit toch vluchtiger en meer klinisch.”
Ik heb met vrienden gebrainstormd over een gezamenlijke woonvorm
Op de vraag hoe Wilma naar de toekomst van de zorg kijkt, antwoord ze: “Met name de technologie zal meer worden ingezet. Daar zijn we nu ook al mee bezig. We moeten wel oppassen dat het niet te gedigitaliseerd wordt, maar de menselijke maat blijft. Door technologie kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Wel moet er voor mensen zonder groot netwerk de mogelijkheid zijn om in groepsvorm te kunnen wonen. Maar dit kan ook door mensen zelf geregeld worden. Zo heb ik bijvoorbeeld onlangs met vrienden gebrainstormd over hoe we samen in de toekomst een manier kunnen vinden om bij elkaar te wonen waarbij we elkaar helpen waar mogelijk en zorg inkopen waar nodig.
De toekomst ligt veel meer in de informele zorg. Dit zijn de naasten, familie, buren. Deze moeten we veel meer bij de zorg betrekken. Alhoewel je ze ook niet moet overbelasten. Wanneer je beide werkt, een gezin hebt en mantelzorg verleent, dan is dit best een zware taak. Dit moet je niet onderschatten of overschatten.
Jongeren en ouderen leren van elkaar in de schoolbanken
Wilma is sinds kort begonnen met de opleiding ‘Leergang integrale (psycho) geriatrische psychiatrie’. Hiermee wil ze meer leren over probleemgedrag bij mensen met dementie. “Wanneer mensen probleemgedrag gaan vertonen, is dit storend voor de medebewoners en voor de zorg. Ik heb diep respect hoe zij hiermee omgaan. Het is moeilijk, het is een vak apart. Hoe gaan we met probleemgedrag om, hoe kunnen we interventies inzetten, hoe kunnen we de bewoner een zo goed mogelijk leven geven? Daar valt altijd winst te behalen. Hierbij denk ik ook aan de inrichting van zorg waarbij we mensen bijvoorbeeld meer vrijheid kunnen geven binnen veilige kaders en door inzet van zorgtechnologie. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van leefruimtes door het openzetten van deuren of het vergroten van de tuin waarbij mensen meer zelfstandig kunnen bewegen. Ik ga ook deelnemen in de projectgroep onbegrepen gedrag binnen Viattence waar we ons ook met dit soort vraagstukken bezig gaan houden.”
We vragen Wilma wat zij anderen graag mee wil geven vanuit haar bijna 60 jaar levenservaring. “Blijf je ontwikkelen vanuit wat jij leuk vindt en hou plezier. Als dit niet zo is, dan raak je uitgeblust. Ook ik leer nog steeds door.”
Van ouderen collega’s horen we weleens dat ze opzien om weer te gaan leren omdat ze de digitale vaardigheden niet hebben, dat jongeren veel sneller zijn hierin. “Jongeren zijn gewoon sneller, maar wat het mooie was dat ik leerde van hun digitale vaardigheden. Zij leerden daarentegen weer van mijn werkervaring. Dus je kunt ervaringen delen. Iedereen heeft zijn eigen expertises en maakt daar gebruik van. Ik vind het juist leuk om met jongeren te werken, ze zijn fris en enthousiast. Ik hoop dat zij het andersom ook leuk vinden om met mij te werken, haha!
Ook werken bij De Speulbrink?
Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Wilma? Leuk! Dan maak we graag met je kennis. We zijn benieuwd naar jouw talenten en ambities en op welke manier jij graag zorg wilt verlenen aan ouderen. Bekijk hier alle vacatures. Je kunt ook een open sollicitatie sturen.
Meer persoonlijke verhalen
Lees ook de andere persoonlijke ervaringen van collega's over De Speulbrink!